POROVNANIE GRILOV A SPÔSOBY GRILOVANIA

Neviete sa rozhodnúť aký typ grilu je pre vás vhodný ? A keď si vyberiete napr. keramický gril tak nájdete viacero výrobcov a vy neviete ktorý je ten najlepší ? Hľadali sme a porovnali za vás a tu vám prinášame zaujímavé informácie.

POROVNANIE - AKO FUNGUJÚ ZÁKLADNÉ DRUHY GRILOV

PLYNOVÉ GRILYGRILY NA DREVENÉ BRIKETYKERAMICKÉ GRILY
CHUŤAkákoľvek „grilovaná“ chuť je výsledkom horiacich kvapiek z potravín, ktoré kvapkajú na lávový kameň. Údiaci box ako príslušenstvo môže zmierniť stupeň dymovej arómy.Briketové uhlie je vyrábané z pilín a obsahuje prísady ako je borax a škrob. „Ready to light“ brikety môžu na jedle zanechať pachuť. Skutočná chuť po drevenom uhlí. Čisté drevené uhlie je vyrobené z tvrdého dreva ako je spálený dub, biely orech a javor a dodáva vynikajúcu chuť.
JEDNODUCHOSŤ POUŽÍVANIAPohodlné uvedenie do prevádzky a vypnutie. Ideálne na grilovanie na „poslednú chvíľu“.Vyžaduje sa významná pozornosť pri dosahovaní požadovanej teploty. Ideálne pre základné potraviny.Odporúča sa zapálenie čistého dreveného uhlia. Jednoduché riadenie teploty pomocou prietoku vzduchu a sledovania teplomeru.
UDRŽIAVANIE VLHKOSTIVyžadujú viac celkového tepla vzhľadom k nezaizolovanej štruktúre, ktoré môže potraviny vysušovať, obzvlášť mäso.Vyžadujú viac celkového tepla vzhľadom k nezaizolovanej štruktúre. Pri dosahovaní teploty je potrebná stála kontrola, čo má za následok ešte väčšie straty vlhkosti.Vzhľadom k mimoriadnej izolácií a tepelného obehu kvôli tvaru vyžaduje oveľa menej celkového tepla, čo znamená oveľa viac vlhkosti v potravinách a hlavne v mäse.
ČAS NA ZAPÁLENIEHorí ihneď. Pripravený behom niekoľkých minút.Najdlhší čas zapálenia, 20-30 minút.Pripravený za 15 minút.
ROZSAH TEPLOTYDosiahnuť nízke teploty je jednoduché. Základná verzia dosahuje najvyššiu teplotu v priemere 200°C. Drahšie modely ponúkajú horáky pre vyššiu teplotu horenia.Môžu dosahovať nízke teploty. V závislosti od množstva drevených brikiet môže teplota dosiahnuť 370°C. Priemerné výšky teplôt sa pohybujú okolo 260°C pri základných modeloch.Je veľmi ľahké dosiahnuť konzistentné teploty tak nízke, ako 107°C a vysoké až 400°C. Nízke teploty dokážu udržať po dobu 12 hodín, pre údenie aj viac.
PALIVOZemný plynDrevené briketyČisté prírodné drevené uhlie
NÁKLADY NA PALIVOV závislosti od cien plynu sa náklady pohybujú okolo 1,00 eur za hodinu používania.Pri použití objemu 6-tich litrov brikiet sa náklady na varenie pohybujú v priemere 3,00-3,50 eur v závislosti od značky.Pri použití objemu 6-tich litrov prírodného dreveného uhlia sa náklady na jedno varenie pohybujú v priemere 1,50-1,75 eur v závislosti od značky.
ÚDRŽBAJe potrebné pravidelne čistiť horáky, ohnisko a odkvapávacie misky. Varný rošt pred grilovaním vyčistíte tak, že spustíte gril na vysokú teplotu po dobu 10-15 minút, potom rošt jednoducho očistíte kefou. Liatinové rošty vyžadujú pravidelné olejovanie. Keramicky potiahnuté rošty by nemali byť poškriabané aby sa zabránilo odlupovaniu povlaku.Briketové uhlie produkuje veľké množstvo popola. Preto ak gril používate často, zvážte model s plechovým zberačom popola.Keramické grily na prírodné drevené uhlie produkujú tretinu popola v porovnaní s grilmi na brikety a na jeho odstránenie môžete použiť zberač popola. Pred varením jemne okefujte grilovací rošt.
PRIESTORZvyčajne potrebujú najviac miesta. Najlepšie umiestnenie pre tieto grily sú veľké terasy alebo altánky.Vyžadujú celkom malý priestor a sú dobrou voľbou pri obmedzenom priestore ako je napríklad apartmán alebo balkón.Keramické grily výborne fungujú na obmedzenom vonkajšom priestore. Môžu byť vložené do grilovacieho stola pre ešte väčšiu pracovnú plochu a odkladanie.
NÁKUPNÉ ÚVAHYZvážte, koľko pracovného miesta budete potrebovať na samotnom grile a či budete pravidelne potrebovať bočné horáky, aby jedlo zostalo v teple. Určte si, koľko máte v pláne grilovať a maximálne množstvo potravín, ktoré chcete grilovať naraz. Toto vám pomôže určiť, aký veľký budete potrebovať priestor na varenie. Model a funkcie, ktoré potrebujete závisia na tom, ako často grilujete. Ak grilujete len zriedka, poobzerajte sa po základnom modeli s dostatočnou kapacitou pre vaše potreby. Ak grilujete často, oceníte zberač popola. Drahšie modely umožňujú nastavenie variaceho roštu pre flexibilné varenie a niektoré ponúkajú ohniská na nepriame varenie a spustenie pomocou propán butánu.Všetky keramické grily nie sú rovnaké. Niektoré používajú nekvalitnú keramiku a lacný kov. Vyberte si výrobcu, ktorý ponúka celý rad príslušenstva pre typ varenia, ktoré plánujete. Pre nepriame varenie sú veľmi dobrou voľbou keramické dosky, či už plánujete grilovať, piecť alebo údiť. Ak potrebujete viac pracovného alebo úložného miesta, zvážte kúpu stola na gril.
CENOVÉ ROZPÄTIEVstupné ceny plynových grilov sa môžu pohybovať už od 100 eur. Za kvalitný gril so slušnými funkciami však môžete zaplatiť od 500-1500 eur. Komerčné ceny vonkajších grilov sa môžu pohybovať v tisícoch eur.Štýlový gril s veľkým úložným priestorom môžete kúpiť už aj za 20 eur. Ceny za štandardné modely sa pohybujú v priemere od 70-200 eur. Za luxusné modely sa cena sa môže vyšplhať aj na 500 eur. Ceny štandardných veľkostí keramických grilov sa pohybujú od 650-1400 eur. Ak budete chcieť aj stôl na gril, priplatíte o 250-750 eur viac.

Plynové grily

Pre:
Pokiaľ je pohodlie vašou prioritou, potom vaša najlepšia voľba bude plynový gril. Je to najbežnejší gril, ponúka niekoľko horákov, ohrievačov, bočné police a rad doplnkov pre špeciálne varenie. Spustenie a vypnutie je rýchle, regulácia teploty je jednoduchá  s nízkymi prevádzkovými nákladmi. Údržba je pomerne jednoduchá, aj keď liatinové rošty vyžadujú o trochu viac starostlivosti. Plynové grily sú atraktívne a dodávajú sa v rôznych prevedeniach z nerezovej ocele. Kvalitný plynový gril stojí od 800 eur.

Proti:

Kým úroveň vzhľadom k pohodliu stúpa, chuťou klesá. Vďaka plynu sa budete musieť vzdať chuti po grilovaní, pretože táto chuť môže pochádzať iba z odparených kvapiek potravín. Priestor je ďalší činiteľ, ak máte malú terasu alebo palubu. V polovici varenia tiež môže nevedomky dôjsť k spotrebovaniu paliva, ak pred varením neskontrolujete plynový zásobník. Všetky nerezové grily sú počas grilovania veľmi horúce, takže predstavujú veľké riziko popálenia. Nevýhodou kovových roštov je, že vyžarujú veľké množstvo tepla, ktoré ťahajú vlhkosť z potravín. Pravdepodobne najsuchšie kuracie prsia, ktoré ste kedy jedli, pochádzali práve z plynového grilu.

Grily na drevené brikety

Pre:
Tieto grily ponúkajú vcelku dobrú chuť po uhlí a sú všeobecne lacnejšie v porovnaní s ostatnými štýlmi grilovania s priemernou cenou od 75 do 200 eur. Drevené brikety sú široko dostupné a sú ponúkané v rôznych značkách a funkciách, ako napríklad aromatické alebo „ready to light“ verzie.Zvyčajne majú veľké ohnisko pre priame a nepriame grilovanie, dokonca ho môžete použiť ako údiareň na obmedzenom základe ovládaním vetracích otvorov. Sú tiež veľmi dobrou voľbou ak máte obmedzený priestor.

Proti:

Grily na drevené brikety sa zvyčajne spúšťajú 20-30 minút, niekedy aj dlhšie. Pri základných modeloch nie je žiadny teplomer. Ešte raz, všetky kovové grily predstavujú vysoké nebezpečenstvo popálenia a vyžarujú veľké množstvo tepla, ktoré ťahá vlhkosť z potravín.

Keramické grily

Pre:
Ak ste náročný vonkajší kuchár a dávate veľký dôraz na chuť, tak keramický gril je vašou najlepšou voľbou. Tieto grily používajú kombináciu keramického povrchu, prírodného dreveného uhlia a prúdenia vzduchu pre vynikajúcu chuť po uhlí a schopnosť variť potraviny pri vysokých teplotách, pričom zachovávajú ich vlhkosť. Variť môžete pri tak nízkych teplotách ako 107°C alebo vysokých ako je 400°C, takže ho môžete použiť ako rúru, údiareň alebo gril. Majú malé rozmery a náklady sa pohybujú  od 650 do 2190 eur. K dispozícií je široká škála príslušenstva. Keramické grily sú pripravené na použitie v priebehu 15-tich minút.

Proti:

Pokiaľ ide o úpravu prúdenia vzduchu pre dosiahnutie požadovanej teploty, majú keramické grily určitý stupeň náročnosti. Hmotnosť týchto grilov je v priemere okolo 70 kg, takže pri umiestnení grilu do mobilného podvozku alebo pri premiestňovaní po schodoch na vyvýšenej terase alebo balkóne budete potrebovať pomoc. Keramické grily aj keď nie sú krehké, sú náchylné na prasknutie alebo rozbitie pri páde alebo pri náraze veľkou silou.  

POROVNANIE - KVALITA PREVEDENIA, HISTÓRIA ZNAČKY, CELKOVÝ VZHĽAD A CENA KERAMICKÉHO GRILU

KAMADOJOE keramický grilPRIMO keramický grilBig Green Egg keramický grilOstatné keramické grily
Opis griluKeramický gril v 3 veľkostiach. Každý gril v základnej cene obsahuje podstavec, alebo mobilný podvozok a bočné poličky.Oválny keramický gril kde je možné rozdeliť ohnisko a vytvoriť tak zónu pre priame a nepriame pečenie.Zelené vajíčko ako ho niektorý nazývajú pôsobí najdlhšie na slovenskom trhu a ponúka viacero modelov za vyššiu cenu.Grily v rôznych rozmeroch a vo viacerých farbách, dostupné na viacerých eshopoch a v obchodných reťazcoch.
MateriályVysokozáťažová keramika, doplnky z kvalitnej ocele, liatiny a hliníka. Nové patentované doplnky.Vysokozáťažová keramika, doplnky z kvalitnej ocele a liatiny, pevné vozíky.Vysokozáťažová keramika, doplnky z kvalitnej ocele a liatiny.Kvalita keramiky a ostatných materiálov je na pohľad slabšia. Pánty a prstenec veľmi krátko odolávajú váhe poklopu.
Farba grilučervenáčiernazelenáviac farieb
Názvy modelovJunior Joe, Classic Joe, Big JoeKamado, Oval JR, Oval LG, Oval XLMini, Minimax, Small, Medium, Large, XL, XXLvýrobca neudáva, mnohé názvy ako - Kamado, Klasic, Mamut
Stránka výrobcuwww.kamadojoe.comwww.primogrill.comwww.biggreenegg.comnie je
* Cena základného setuClassic Joe II - 1.499 €Oval JR - 2.120 € (vrátane 9 kg uhlia, prírodného podpaľovača, väčšieho vozíku a dvojzónovej liatinovej dosky)BGE Large - 2.225 €cca. od 990 €

* Cena základného setu obsahuje : mobilný podvozok, bočné poličky, kliešte na vyberanie roštu, škrabka na popol, rozdeliteľná keramická doska na nepriame pečenie, multifunkčný rošt